Bästa butikerna
Meny

Så mycket kostar det att förnya pass runtom i Europa

För svenska medborgare upphör passen att gälla efter fem år, vilket medför att man behöver förnya det och det innebär alltid en extra kostnad. Det blir alltså utgifter med jämnare mellanrum nu, då Sverige år 2005 ändrade passens giltighetstid från tio till fem år. Runtom i Europa skiljer sig giltighetstiderna åt, men hur ser det egentligen ut med priserna för att förnya pass i länderna?

Sparportalen CupoNation har undersökt priserna och gjort en europeisk jämförelse för att få en inblick i var det är dyrast respektive billigast för medborgare att utfärda ett nytt pass som vuxen. Grafiken nedan ger en överblick över kostnaderna i länderna och passens giltighetstid:

 

Kartan nedan illustrerar de fem billigaste och dyraste länderna när det kommer till att förnya pass:

 

Vidare har kostnaden per år beräknats. Detta har gjorts genom att dela kostnaden med giltighetstiden. Många pass har en giltighetstid på 10 år och är därmed i vissa fall billigare per år, eftersom man kan ha dem under en längre period. Grafiken nedan illustrerar därmed årskostnaderna för samtliga länder:

 

Slutligen har även en topp 10-lista, som visar vilka pass du kan resa med till flest länder utan att behöva visum, inkluderats. Där framkommer det tydligt att Sverige har världens näst starkaste pass:

 
För frågor eller kommentarer, kontakta:
Lukas Ohlsson
PR Coordinator Sweden
lukas.ohlsson@cuponation.se